Przeciwgrzybicze właściwości noni

Przeciwgrzybicze właściwości noni

Ostatnimi czasy bardzo popularne w Polsce stały się naturalne suplementy diety. Wśród nich prym wiodą artykuły, które w swoim składzie posiadają wyciągi bądź sproszkowane owoce noni, czyli morwy białej. Liczne badania potwierdziły ich skuteczność w zwalczaniu różnorodnych dolegliwości, w szczególności tych o podłożu bólowym i zapalnym. Na wzmożoną uwagę zasługują jednak owoce noni w kontekście walki z chorobami na tle grzybiczym.

Sok z owoców morwy białej to źródło: witamin C, A i E, niacyny, żelaza, sodu, wapnia, magnezu i potasu. To podstawowe lekarstwo stosowane w medycynie naturalnej Azji i Polinezji. Posiada szerokie właściwości prozdrowotne, co przyczyniło się do wzrostu jego popularności w krajach europejskich.

Działanie owoców morwy białej było poddawane testom i badaniom. Badaczom wielokrotnie udało się ustalić przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne działanie noni. Badania były prowadzone na bakteriach: Bacillus subtillis, Escherichia coli, Helicobacter pylori, Salmonella  oraz Shigella. Noni w skuteczny sposób hamowało rozwój drożdży Candida albicans.

 

Share

Leave comment

Zapisz się do Newslettera!

Bądź na bieżąco z naszą ofertą i aktualnymi promocjami.