Noni – brak skutków ubocznych

Noni to morwa indyjska – roślina, która pochodzi z Polinezji. Występuje między innymi w Australii, Azji, na Madagaskarze, w Ameryce Północnej, Środkowej i Południowej. Z owocu, jakim jest noni, pozyskuje się olej, aczkolwiek najbardziej znany jest sok z noni. Sok z noni jest jednym z podstawowych składników środków przeciwbólowych i przeciwzapalnych w Azji. Ponadto sok noni wykazuje właściwości antyrakowe. Coraz więcej osób decyduje się na stosowanie noni – zazwyczaj są to osoby zmagające się z różnego rodzaju schorzeniami. Dlatego należy podkreślić, że maksymalna dzienna dawka soku z noni to 40 ml – nie należy jej przekraczać. Noni poddano wielu badaniom i tak też można stwierdzić, że może zapobiec miażdżycy oraz jest pomocny w infekcjach układu pokarmowego. Mimo wielu drogocennych właściwości, jakimi wyróżnia się, noni nie powinny spożywać: kobiety w ciąży, dzieci, kobiety karmiące piersią, czy osoby zmagające się z chorobą wątroby. Ponadto noni nie jest zalecane dla osób zmagających się z chorobami nerek, hiperkalemią i zaburzeniami rytmu serca – co wynika z tego, że noni zawiera dużą ilość potasu.

Share

Leave comment

Zapisz się do Newslettera!

Bądź na bieżąco z naszą ofertą i aktualnymi promocjami.