Lecznicze właściwości morwy indyjskiej

Morwa indyjska to krzew, który można spotkać w środowisku naturalnym przede wszystkim w strefie międzyzwrotnikowej. Cała roślina nadaje się do spożycia, jednak najwięcej drogocennych dla ludzkiego organizmu składników zawierają owoce. To właśnie ze świeżych owoców wytwarza się naturalny sok noni, który w ostatnich latach zyskuje na popularności. Dzieje się tak za sprawą leczniczych właściwości morwy indyjskiej. Morwa indyjska jest bogata w witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B. Dzięki nim morwa indyjska wykazuje między innymi właściwości przeciwzapalne czy wspomagające odporność organizmu. Dodatkowo morwa indyjska pozwala regulować poziom „złego” cholesterolu, przez co zapobiega powstawaniu miażdżycy oraz chorób związanych z układem krążenia. Spożywanie morwy indyjskiej zmniejsza także możliwość wystąpienia próchnicy, dzięki hamowaniu namnażania związanych z jej rozwojem bakterii. Morwa indyjska pozwala także zadbać o zdrowie psychiczne. Wykazuje działanie redukujące stres i przeciwdepresyjne.

Tags
Share
Leave comment

Zapisz się do Newslettera!

Bądź na bieżąco z naszą ofertą i aktualnymi promocjami.