L-glutation – właściwości podstawowego składnika noni

L-glutation – właściwości podstawowego składnika noni

Noni jest krzewem o pochodzeniu Azjatyckim. Znajdziemy go również na wyspach Pacyfiku. Owoce noni, czyli morwy białej wykazują szerokie właściwości prozdrowotne, a w szczególności: przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwbólowe, odchudzające oraz przeciwbakteryjne. Sok z noni polecany jest w wielu schorzeniach pochąwszy od bólów głowy, przez cukrzycę, choroby serca, aż po nowotwory. Podstawowym składnikiem noni jest glutation – najważniejszy antyoksydant występujący w ludzkim organizmie. Jakie są jego właściwości?

Glutation to niewielka cząsteczka, która powstaje z połączenia: cysteiny, glicyny i kwasu glutaminowego. To najważniejszy antyoksydant oraz środek detoksy kujący, który występuje w ludzkim organizmie. Posiada on właściwości zapobiegające przedwczesnemu starzeniu się, hamuje rozwój komórek rakowych, chroni przed chorobami serca i demencją. Ponadto to niezbędny składnik układu odpornościowego, który wspomaga wytwarzanie pozostałych antyoksydantów: witaminy C oraz E. Liczne badania wykazują obniżony poziom glutationu u osób chorych na nowotwory, AIDS oraz inne bardzo poważne chroniczne choroby.

Poziom glutationu można zwiększać poprzez jego suplementację. Doskonałym rozwiązaniem w tym przypadku będą produkty bogate w wyciągi z owoców noni: sok z noni, tabletki, noni w formie sproszkowanej lub suszonych owoców.

Share

Leave comment

Zapisz się do Newslettera!

Bądź na bieżąco z naszą ofertą i aktualnymi promocjami.