HISTORIA NONI

Noni został po raz pierwszy odkryty i wykorzystany przez człowieka na długo przed zarejestrowaną historią w Azji Południowo-Wschodniej i na subkontynencie, kiedy starożytni indyjscy medycy zaczęli badać świat przyrody w celu znalezienia roślin nadających się nie tylko do jedzenia, ale także do leczenia chorób i innych korzyści dla ich zdrowia. Opracowali system medyczny wykorzystujący rośliny i naturalne zabiegi, aby wpływać na ich zdrowie, i nazwali go Ayurveda, sanskryt „nauką życia”. Ajurweda, wysoce zaawansowany system medycyny naturalnej, jest nadal praktykowany do dziś.

Noni była uważana za świętą roślinę w Ajurwedzie i jest wymieniana w starożytnych tekstach jako Ashyuka, która jest sanskryckim terminem „długowieczności”. Noni była uważana za środek równoważący, stabilizujący ciało w doskonałym zdrowiu. Kiedy nadszedł czas, aby odważni odkrywcy subkontynentu porzucili swój stary świat, zabrali noni ze sobą jako niezbędny element w ustanowieniu nowego raju na wyspie.

  1. Kiedy Europejczycy rozpoczęli eksplorację wysp Południowego Pacyfiku pod koniec XVIII wieku, odnotowali użycie noni wśród rdzennej ludności.
  2. W dziennikach kapitana Jamesa Cooka wspomina się o jego obserwacji tubylców na wyspie za pomocą noni.
  3. Podczas II wojny światowej żołnierze amerykańscy z wysp polinezyjskich zostali poinstruowani w swoim podręczniku terenowym, że noni zostało uznane za podstawowe pożywienie, które można jeść, aby utrzymać swoją siłę.

Dzisiaj miliony na całym świecie odkrywają właściwości równoważące zdrowie tej niegdyś ukrytej tajemnicy wyspy.

Share

Leave comment

Zapisz się do Newslettera!

Bądź na bieżąco z naszą ofertą i aktualnymi promocjami.