
Choroba zakrzepowo – zatorowa a noni
Według ostatnich statystyk w Polsce coraz więcej osób choruje na zakrzepicę. Jest to bardzo niebezpieczna choroba, która w najgorszym wypadku objawia się zatorowością płucną.
Bardzo często zakrzepica jest efektem złego odżywiania i niewłaściwego stylu życia, ale mogą się również przyczyniać do tego predyspozycje genetyczne oraz inne choroby.
Dieta bogata w zwierzęce tłuszcze podnosi cholesterol, który zapycha żyły i uniemożliwia swobodny przepływ krwi. Najczęściej do zatorowości dochodzi w dolnych kończynach, ale w niektórych przypadkach może objawiać się również zatorowością kończyn górnych.
Regularne spożywanie soku noni ma bardzo dobry wpływ na żyły chroniąc je przez zakrzepicą i miażdżycą. Doskonale oczyszcza naczynia krwionośne z zalegających złogów jednocześnie zmniejszając stany zapalne w organizmie.
Nieleczona zakrzepica w przyszłości może prowadzić do amputacji kończyn oraz zawału serca.