
Antybakteryjne działanie noni
Noni, inaczej morwa indyjska, to rodzaj krzewu, o którego właściwościach leczniczych mówi się coraz więcej. Potencjał zdrowotny noni znany jest od setek lat wśród mieszkańców Polinezji, gdzie roślina ta jest podstawą medycyny ludowej. Zawiera spore ilości witamin i składników mineralnych oraz liczne związki fitochemiczne wykazujące właściwości prozdrowotne.
Jak spożywać noni?
Obecnie najczęściej spożywane są owoce noni, ale wartość wykazują także liście czy korzenie. W Europie noni uznaje się za tzw. nową żywność i dopuszczone jest do sprzedaży w formie pasteryzowanego soku.
Właściwości antybakteryjne
Choć lecznicze właściwości noni wciąż podlegają badaniom, na szczególną uwagę zasługuje działanie antybakteryjne. Według badań zawarte w noni substancje mogą być skuteczne w zwalczaniu szczepów bakterii powodujących liczne choroby lub schorzenia takie jak np.:
- wrzody,
- choroby żołądka,
- zapalenia układów, m.in. oddechowego, moczowego, pokarmowego,
- biegunki,
- zatrucia pokarmowe.