Antybakteryjne działanie noni

Noni, inaczej morwa indyjska, to rodzaj krzewu, o którego właściwościach leczniczych mówi się coraz więcej. Potencjał zdrowotny noni znany jest od setek lat wśród mieszkańców Polinezji, gdzie roślina ta jest podstawą medycyny ludowej. Zawiera spore ilości witamin i składników mineralnych oraz liczne związki fitochemiczne wykazujące właściwości prozdrowotne.

 Jak spożywać noni?

Obecnie najczęściej spożywane są owoce noni, ale wartość wykazują także liście czy korzenie. W Europie noni uznaje się za tzw. nową żywność i dopuszczone jest do sprzedaży w formie pasteryzowanego soku.

Właściwości antybakteryjne

Choć lecznicze właściwości noni wciąż podlegają badaniom, na szczególną uwagę zasługuje działanie antybakteryjne. Według badań zawarte w noni substancje mogą być skuteczne w zwalczaniu szczepów bakterii powodujących liczne choroby lub schorzenia takie jak np.:

  • wrzody,
  • choroby żołądka,
  • zapalenia układów, m.in. oddechowego, moczowego, pokarmowego,
  • biegunki,
  • zatrucia pokarmowe.

Leave comment

Zapisz się do Newslettera!

Bądź na bieżąco z naszą ofertą i aktualnymi promocjami.